De SHA256 hashrate die het Bitcoin-netwerk beveiligt, is de afgelopen jaren enorm gegroeid, omdat de verwerkingscapaciteit van Bitcoin in 2020 het hoogste niveau ooit heeft bereikt. Bovendien verbruikt de gigawatts aan elektrische energie die de industriële bitcoin-mijnbouw vandaag de dag tot wel zeven kerncentrales.
Bitcoin-mijnbouw is een proces waarbij groepen mijnwerkers elkaar beconcurreren om zoveel mogelijk blokbeloningen te behalen. Bitcoin-mijnwerkers steken in wezen machines in de muur die elektriciteit verbruiken om het consensusalgoritme van het Bitcoin-netwerk te verdringen, zodat ze de concurrenten kunnen overtroeven. Hashrate is de manier waarop analisten de hoeveelheid rekenkracht meten die aan het blokketennetwerk wordt besteed.
In principe zullen ASIC-mijnbouwmachines die hogere hashraatwaarden produceren dan andere, meer BTC krijgen via de mijnbouw. In 2020 zijn er nu extreem grote faciliteiten en magazijnen gevuld met duizenden ASIC-mijnbouwwerktuigen. Bovendien sluiten solomijnwerkers die in afgelegen gebieden in de wereld werken zich gewoonlijk aan bij een mijnbouwpool, zodat ze hun hasjraat kunnen samenvoegen om meer bitcoins te verzamelen.
Het totaal van alle bitcoin-mijnwerkers samen vormt de totale hoeveelheid hasjraat die aan de blokketen wordt toegewijd. Vandaag de dag is de hashrate van het Bitcoin Era netwerk ongeveer 120 exahash per seconde (EH/s).
Analisten weten niet precies hoeveel elektriciteit er wordt verbruikt om het hele netwerk van stroom te voorzien. Maar onderzoekers hebben een zeer nauwkeurige schatting kunnen maken van het elektriciteitsverbruik en de gemiddelde prijs die mijnwerkers per kilowattuur (kWh) betalen.
Bijvoorbeeld, de bevindingen van Tokeninsight’s 2020 mijnbouwonderzoek en de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) laten zien dat mijnwerkers dit jaar gemiddeld tussen de $0,03 en $0,05 per kWh betalen. Schattingen geven ook aan dat eind maart 2020 de kosten voor het ontginnen van een enkele bitcoin (BTC) ruwweg $7.577,51 bedragen. Bij de huidige wisselkoersen geeft dit de mijnwerkers een winstmarge van ongeveer $4.184 op maandag 24 augustus.
Hoewel een andere schatting uit het Bitooda-mijnbouwrapport dat in juli werd gepubliceerd de kosten voor de productie van een enkele BTC ongeveer $5.000 bedraagt. De onderzoekers van Bitooda denken dat het BTC-netwerk hashrate 260 exahash per seconde kan overtreffen in de loop van het volgende anderhalf jaar.
„Volgens onze beoordeling kan het Bitcoin-netwerk in de komende 12-14 maanden 260EH/s in Hashrate overschrijden“, aldus het rapport dat op 15 juli 2020 werd gepubliceerd. „Geleid door een bescheiden toename van de beschikbare stroomcapaciteit van 9,6 tot 10,6GW en een upgradecyclus die de oudere generatie S9-klasse booreilanden zal vervangen door nieuwere S17- en S19-klasse booreilanden van de volgende generatie.
De Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI), geproduceerd door het Cambridge Center for Alternative finance, probeert een schatting te maken van de hoeveelheid energie die wordt verbruikt door de winning van bitcoin. Vandaag de dag zegt de CBECI dat het stroomverbruik van het Bitcoin-netwerk meer dan zeven gigawatt (GW) aan elektriciteit bedraagt.
Op maandag geeft de CBECI aan dat er 7,46 GW in het BTC-netwerk zit, wat overeenkomt met ongeveer 63,32 TWh of terawattuur aan energieverbruik. De hoeveelheid stroom die door de bitcoin-mijnwerkers wordt verbruikt is gelijk aan meer dan zeven kerncentrales of 21,8 miljoen fotovoltaïsche (PV) zonnepanelen.
Het BTC-netwerk is even krachtig als 2.884 windturbines op nutsniveau of 9,1 miljoen paarden (pk’s) energie.
Zo vertelde de mijnfabrieksexploitant Enegix vorige week aan de financiële technologiecolumnist, Paddy Baker, dat de firma een grote mijnfaciliteit in Kazachstan met 50.000 ASIC-apparaten wilde lanceren.
Het verhaal van Baker berekent dat de operatie 180.000 Amerikaanse huizen zou aandrijven, maar de berekeningen van news.Bitcoin.com geven aan dat de fabriek in Kazachstan slechts 90.000 Amerikaanse huizen zou aandrijven. Dit zou betekenen dat volgens de gegevens van CBECI het hele BTC-netwerk 2,25 miljoen Amerikaanse huizen van stroom zou kunnen voorzien.
De mijnbouwkaart van Cambridge toont aan dat China 65,08% van de wereldwijde hashrate commandeert, maar deze schatting kan onjuist zijn. In juli beweren onderzoekers van Bitooda dat de Chinese mijnwerkers slechts 50% van het netwerk voor hun rekening nemen en dat de VS zijn spel heeft opgevoerd tot 14%.
Daarentegen geeft de mijnbouwkaart van Cambridge aan dat de VS slechts 7,24%, Rusland 6,9%, Kazachstan 6,17%, Maleisië 4,33% en Iran 3,82% van de SHA256 hashpower vangt. De mijnbouwkaart maakt gebruik van geolocatiegegevens (IP-adressen) van mijnwerkers die verbonden zijn met grote mijnbouwactiviteiten.
Meer dan tien jaar geleden voorspelde Bitcoin’s bedenker Satoshi Nakamoto, de uitvinder die naar verluidt de eerste 18.000 blokken op een enkel high-end computerwerkstation ontgonnen heeft, de enorme groei die het netwerk vandaag de dag verwerkt.
„In het begin zouden de meeste gebruikers netwerkknooppunten draaien,“ schreef Nakamoto op 2 november 2008. „Maar naarmate het netwerk verder groeit, zou het meer en meer worden overgelaten aan specialisten met server farms van gespecialiseerde hardware. Een server farm zou slechts één node op het netwerk moeten hebben en de rest van het LAN zou met die ene node verbonden zijn,“ voegde Nakamoto eraan toe.